«Город-инфраструктура»

Зміни клімату призвели до втрат 25-30% пізніх культур

Третину врожаю сої та кукурудзи погубила серпнева спека, тому українським аграріям доводиться активно пристосовуватися до вирощування сільськогосподарських культур в умовах зміни кліматичних умов на території України.

«Те, що п’ять років тому вважалося добре і ми на кукурудзі встановлювали європейські рекорди врожайності — у 2011 році було 190 центнерів з 80 га, то зараз ці гібриди та технології їх вирощування не відповідають духові часу. Потрібно пристосовуватися до обробки грунту і все розкладати по поличках — від обробки грунтів до відбору гібридів, які витримують більш жорсткі кліматичні умови. Намагаємося також підтягти рослини по вегетації», — заявив в Національній Аграрної академії наук сільгоспвиробник з Черкаської області Олександр Коваленко. За його словами, в нинішньому році термін вегетації рослин в результаті зміни кліматичних умов виявився на місяць менше, ніж зазвичай.

«Якщо для вегетації сонячної кукурудзи зазвичай достатньо 120 днів, то в результаті пониження температур на початку вегетації 15 -20 днів були упущені. Так само серпнева спека зупинила вегетацію рослин днів на 15-20. У сумі місяць з 120 днів було втрачено», — зазначив Олександр Коваленко.

Він також підкреслив, що на врожайність культур суттєво вплинула зміна клімату.

«Пряма кореляція — 25-30% недобору врожаю тільки в нинішньому році. Мова йде про пізні культури — сою, кукурудзу та соняшник», — зазначив аграрій.

Владислав Кордік

Місто-інфраструктура