Город Инфраструктура

Олег Покотило: З введенням квот на цукор Україна втратить експортні ринки

Споживання цукру в Україні сягнуло півтора мільйона тонн на рік.

Коливання цін на цукор в супермаркетах та інших роздрібних мережах України у травні 2017 року мало сезонний характер і було безпосередньо пов’язано з досягненням нульової позначки експортного цукрового балансу.

Про це в інтерв’ю заявив Олег Покотило — директор з виробництва ТОВ «Олександрійський цукровий завод».

За його словами, станом на кінець червня 2017 року, український ринок буряка, вже фактично збалансований.

Олег Покотило підкреслив, що внутрішнє споживання цукру в Україні досягло близько півтора мільйонів тонн на рік, при тому, що на вітчизняних підприємствах було вироблено в 2016 році — 1 млн. 960 тис.тонн цукру.

Він вважає, що від більш сильних коливань цін населення врятувало наявність на складах перехідних залишків старого цукру.

«Мова йде про запаси цукру попередніх років, навіть не минулого сезону, більш старого цукру, який почав надходити на ринок, плюс активна позиція заводів на фоні зміцнення курсу гривні, на тлі істотного зниження біржової ціни. Експорт став нецікавий, заводи перерахували свої баланси.

Вони почали більш інтенсивно продавати цукор, — за минулі два тижні на внутрішньому ринку, і відповідно, ціна стала знижуватися.

Збалансованим, незважаючи на наявний профіцит, український ринок цукру став завдяки експорту, який в минулому році склав — 497 тис. тон», — уточнив технічний директор Олександрійського Цукрового заводу.

Він також звернув увагу, що на сьогоднішній день вартість в Україні цукрових буряків дешевше, ніж в Європі. Але, продуктивність вироблення європейського цукру в Європі, в рази вище.

Тому, ми очікуємо, що з ростом орендної плати на землю і потенційної скасуванням мораторію на продаж землі, з потенційним подорожчанням енергоресурсів, яке може мати місце в Україні, основні переваги України, вони будуть нівельовані, і відповідно вартість європейського цукру буде дешевше, ніж українського .

«Потенційно, цукор з ЄС може бути дешевше, але тільки за рахунок нинішньої вартості українського.

Причина одна — вартість енергоресурсів на сьогоднішній день зрівнялася з європейською, ми конкуруємо тільки за вартістю сировини», — зазначив Олег Покотило.

Директор з виробництва ТОВ «Олександрійський цукровий завод» також сказав, що скасування квот для України на цукор може вплинути на інші країни. Європа, Євросоюз по-перше, задовольнить свої власні проблеми.

«Близько півтора мільйона тонн цукру, а це великий масштаб, близько 1% від усього світового виробництва, з країн, які раніше поставляли цукор з тростини, вони стануть вільними, на якісь інші ринки перерозподіляться. Такі країни, як Ямайка, інші які збували малі квоти в Євросоюз, вони будуть шукати інші ринки збуту і конкурувати з Україною. Тростинний цукор, він за вартістю значно дешевше, ніж з буряка. Тому, Україна втратить експортні ринки. Втративши експортні ринки, ми говорили, що у нас профіцитний внутрішній ринок — 2 млн. тон нашого виробництва і 1,5 млн.тон внутрішнього споживання, у нас буде — профіцит. Цей профіцит потрібно буде реалізовувати, збільшиться конкуренція, зменшиться внутрішня ціна на ринку. Ось з такими перспективами ми повинні плавно увійти в 2018 рік», — підсумував експерт.

Владислав Кордік

Київ — Олександрія — Київ