НерухомістьКропівницький

2018 рік стане роком виклику для українського ринку нерухомості

За наявними фактами, в Київській області забудовнику вдалося продати одну і ту ж квартиру в «замороженій» висотці, - трьом різним покупцям.

Станом на початок 2018 року, ринок нерухомості столиці, швидше живий, ніж мертвий. Прогнози окремих аналітиків про можливий різкий обвал гривні, лопань «всіляких бульбашок на первинці» і як наслідок — всього ринку нерухомості до осені 2017 року, як бачимо, не виправдалися.

На тлі кризи надвиробництва на первинному ринку, ринок нерухомості в цілому показує більш-менш передбачувану поведінку. На думку багатьох авторитетних експертів, це нормально, будь-який ринок повинен увійти в цю стадію і її пережити. У той-же час, проблемні забудовники нікуди з ринку не поділися. Вони як торгували квартирами без всяких документів і дозволів на будівництво, так і продовжують ними торгувати.

За наявними фактами, в Київській області забудовнику вдалося продати одну і ту ж квартиру в «замороженій» висотці, — трьом різним покупцям.

Про те, які процеси відбуваються в галузі, ми запросили розповісти Віце-президента Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолія Топала. В інтерв’ю експерт зазначив, що сама сумна тенденція, яку він спостерігає, — це поступове зниження якості будівельних матеріалів.

«Всі ці процеси, в тому числі і погіршення якості будматеріалів, відбуваються на тлі жорстокої конкурентної боротьби між забудовниками, щоб утримати ціну на одному рівні. Збільшилася кількість компаній, на 20-30% з усіма ознаками будівельних пірамід. Будемо далі дивитися.

2018 рік, стане роком виклику для українських забудовників. У Києві та Київській області 10-12% будівництв можуть зупинитися з різних причин: недофінансування і інші проблеми з будівництвом», — підкреслив Анатолій Топал.

Що стосується вторинного ринку, то він, як і первинний в 2017 році показав поступове зниження цін на 10-12%, а в деяких сегментах, ціни на житло знизилися на 15-16% в середньому. Найбільше здешевлення відбувалося в сегменті будинків масової радянської забудови, так званих «хрущовок», «чешок» і так далі. У 2018 року тенденція зниження цін на ці квартири, швидше за все, збережеться.

Стала поступово вимальовуватися ситуація і з тими будинками, які були побудовані в 2017 році. Квартири в них сьогодні відносять до нового сегменту української нерухомості.

Йдеться про будинки, які були введені в експлуатацію, на квартири в яких інвесторами було отримано право власності, але експлуатуватися ці квартири з різних причин так і не стали.

«Ці квартири — повністю первинний ринок, якщо можна так назвати. Таких квартир стає все більше і більше. Якщо в 2007 році, десять років тому, всі квартири продавалися на всі 100%, як за спекулятивними цінами, так і від забудовника до моменту здачі будинку, то вже в 2017 році, на момент здачі будинків в експлуатацію, залишається пристойний залишок з тих квартир, на яких важко швидко знайти покупця, ні за ціною забудовника, ні за ціною переуступки», — уточнив Анатолій Топал.

Відповіді на питання, скільки подібних законсервованих квартир в кожному новому будинку не експлуатується, сьогодні не може дати ніхто. Операторам ринку відомо, що велика частина з них пустує, і досить тривалий час безуспішно виставляється на продаж.

«За нашими оцінками, таких квартир в деяких новобудовах, після здачі, може бути не менш 10-15%. Вони стоять без проживання, без ремонту, без нічого. Квартири не експлуатуються. Їх купили, їх побудували, але в них ніяка життєдіяльність не ведеться. І, з кожним місяцем, кількість таких квартир поступово збільшується. Багато купували їх з метою перепродажу. Зараз їх не можуть перепродати по бажаним цінам, часто цінові очікування таких продавців сильно завищені і не відповідають ринку. Ті, хто вклав свої гроші, з одного боку повинен радіти, що не прогорів, і, навіть, декілька примножив свої гривні, а з іншого — порожня «коробка» є, а на ремонт вже грошей немає. Намагаються квартири продавати, — вже не продаються так масово і дорого,  як хотілося б. Залишається тільки одне — перемикатися на здачу своєї нової квартири в оренду»- зазначив Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

На жаль, оцінити, скільки подібних квартир сьогодні здається в оренду, саме, в новобудовах, виявилося скрутним. Ми можемо тільки припускати, що мова може йти про досить високий відсоток від загальної кількості квартир в таких будинках. За даними отриманими від операторів ринку оренди, ринок житлової оренди вже давно знаходиться в тіні, і його частка в загальній масі квартир, що здаються щорічно в столиці, становить 80-85%.

Податки з оренди, ніхто і не думає платити.

«Місто-інфраструктура»

Back to top button